Het is een ware revolutie die Giacomo Angelini, de nieuwe eigenaar van Standard, heeft voorgesteld aan de supporters. De CEO van de club (sinds de overname van 100% van de aandelen begin april via A-CAP) onthulde een gestructureerd economisch herstelplan. En, niet verrassend, daarbij staat een stevige financiële sanering centraal in zijn strategie. De totale schuld, die in juni 2024 nog 66 miljoen euro bedroeg, zou tegen juni 2025 moeten dalen tot 17 miljoen. Concreet dalen de financiële schulden van 40 naar 5 miljoen euro, en de operationele schulden – waaronder lonen, lasten en transferbetalingen – zakken naar 12 miljoen.
Deze significante verlaging werd onder andere mogelijk gemaakt door de terugbetaling van de leningen van Marouane Fellaini (3 miljoen) en Tifosy Capital (10 miljoen). De CEO heeft daarnaast een voordelige kredietlijn veiliggesteld die twee seizoenen dekt, waardoor er ruimte is om de instap van nieuwe investeerders af te ronden. De afbetaling van de resterende schulden is voorzien tegen april 2026, volgens een betalingsplan dat met A-CAP werd onderhandeld.
Sterke investeerders in beeld
Er liggen drie intentieverklaringen op tafel om het project te vervoegen. Allereerst die van Scythe, een Amerikaans bedrijf onder leiding van Steve en Alex Demetriou, al actief in de NBA G League en de MLS. Deze investeerders willen 100% van het kapitaal overnemen, maar de dagelijkse leiding overlaten aan het huidige management.

Daarnaast hebben een Brits consortium en een sportadviesbureau uit Manchester ook hun interesse getoond. Alle kandidaten hebben een gemeenschappelijk profiel: ervaring in de voetbalwereld, financiële slagkracht en de wens om een club met groot potentieel opnieuw op te bouwen, zonder zich rechtstreeks te bemoeien met de werking. Angelini hoopt tegen juli een beslissing te nemen en duurzame partners aan boord te hebben.
Wilmots als bouwheer
Op sportief vlak betekent de terugkeer van Marc Wilmots naar de club als sportief directeur een nieuw begin. De voormalige iconische spits krijgt de opdracht om de scoutingcel te hervormen en het eerste elftal opnieuw op te bouwen. Zijn komst, samen met Pierre François, versterkt een bestuur met een uitgesproken “rouche”-identiteit.

Op vlak van transfers mikt de club op 14 miljoen euro aan uitgaande transfers over de komende twee transferperiodes, waarbij 40 tot 50% van de opbrengsten opnieuw wordt geïnvesteerd. Aiden O’Neill, die al werd verkocht voor 2,5 miljoen, was de eerste in rij. Andere spelers zoals Ngoy, Fossey of Camara zouden kunnen volgen. Wilmots zal hier vanzelfsprekend inspraak in hebben.
Ook aan sponsors draait Standard een pagina om. Vanaf volgend seizoen neemt Macron het stokje over van Adidas als kledingsponsor, via een vijfjarig contract dat als winstgevender en flexibeler wordt beschouwd op vlak van design. Jupiler neemt de rol van Maes over als biersponsor, terwijl Coca-Cola zijn partnership verlengt en er een nieuwe food & beverage-partner aangekondigd zal worden.
Dit alles toont aan dat het om een allesomvattend project gaat: Giacomo Angelini belooft geen mirakels, maar zet wel een duidelijke koers uit om Standard opnieuw de plaats te geven die het verdient.