95
Views

Een gele legende voor… 500.000 euro

De eindwinnaar van het algemeen klassement mag zich op de Champs-Élysées in het geel hijsen én krijgt daar een cheque van 500.000 euro bij. Dat is de grootste premie van het hele gebeuren. Alleen: in het wielrennen telt niet de solist, maar het collectief. De meeste ploegen verdelen het prijzengeld onder alle renners – en vaak ook het technische team. Dus zelfs de held van de Tour houdt er niet alles zelf aan over. Teamspirit leeft nog steeds in La Grande Boucle.

11.000 euro voor een ritzege: makkelijker gezegd dan gedaan

Een etappe winnen? Dat levert 11.000 euro op. En dan loopt het bedrag stapsgewijs terug tot 300 euro voor de nummer twintig. Klinkt leuk, maar het is keihard vechten. Elke dag opnieuw is het oorlog tussen sprinters, leiders, vluchters en knechten. Voor sommige renners is één overwinning trouwens beter dan drie weken salaris.

Groen, bollen, wit en jonge benen

De groene trui (puntenklassement) en de bolletjestrui (beste klimmer) leveren elk 25.000 euro op voor de eindwinnaar. De witte trui, voor beste jongere, is goed voor 20.000 euro.

En wie zo’n trui draagt tijdens de koers, krijgt daar dagelijks ook iets voor: 500 euro voor geel, 300 voor de andere truien.

© Jan De Meuleneir/Photo News

Strijdlust loont

Elke dag kiest een jury de ‘strijdlustigste’ renner. Goed voor 2.000 euro. En wie zich over de hele Tour het meest in de kijker rijdt, krijgt aan het eind de titel van ‘Super Strijdlustige’ – en 20.000 euro. Een mooie troostprijs voor wie niet won, maar wel het vuur in de koers bracht.

Kleine premies, groot verschil

En dan zijn er nog allerlei extraatjes:

– Tussensprint: tot 1.500 euro per dag
– Grote cols: tussen 200 en 800 euro, afhankelijk van de zwaarte
– Ploegenklassement (snelste team van de dag): 2.800 euro
– Herinneringspremies (Tourmalet, Loze…): 5.000 euro stuk
– Beste helper van de dag: tot 3.000 euro

Totaal te verdelen: 2,3 miljoen euro

Het totale prijzengeld van de Tour bedraagt zo’n 2,3 miljoen euro. Een smak geld – maar laten we het even in perspectief zetten: dat is ongeveer het maandloon van een goede voetballer in de Ligue 1. Ondertussen rijden deze mannen zich elke dag in de vernieling.

Aan de finish: de prijs van het afzien

Nee, ze rijden niet “voor niks”. Maar ook niet voor miljoenen. De Tour de France is een jackpot… op spierkracht. Een collectieve inspanning voor een collectieve beloning. En hoe graag sommigen ook dromen van roem of rijkdom – de meeste renners dromen eerst en vooral van die finishlijn. Of ze nu geel dragen of één dag schitteren: ze rijden vooral voor de geschiedenis.

Categorie:
Wielrennen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *