8
Views

Tijdens de officiële aftrap van het nieuwe arbitragejaar in Tubeke werden de Belgische scheidsrechters gebrieft door technisch directeur Jonathan Lardot. Zijn boodschap is duidelijk: de kwaliteit van de beslissingen verhogen en het aantal grijze zones in de interpretatie verkleinen. De focus ligt op het voortbouwen op de positieve lijn van de laatste play-offs, waar het percentage correcte beslissingen na VAR-interventie opliep tot 97,1%.

Meer duidelijkheid rond hands en lichte strafschoppen

Een aantal gevoelige onderwerpen krijgt extra aandacht. Zo worden handspelsituaties en de zogenaamde ‘low cost’-penalty’s – toegekend na minimaal contact – strenger geëvalueerd. Een voorbeeld van wat vermeden moet worden: de strafschop voor Angulo tijdens de laatste Brusselse derby. Om dit soort situaties te voorkomen, wordt van scheidsrechters meer consistentie gevraagd, met heldere richtlijnen als leidraad.

Acht seconden en strafschoppen die opnieuw moeten

Ook op het veld zelf wijzigt het reglement. De ‘achtsecondenregel’ bepaalt dat een doelman de bal binnen acht seconden moet vrijgeven als hij er duidelijk controle over heeft en niet onder druk staat. Doet hij dat niet, dan krijgt de tegenpartij een hoekschop. Om dit af te dwingen, telt de scheidsrechter de laatste vijf seconden zichtbaar af.

© Nico Vereecken/Photo News

Een andere opvallende wijziging betreft strafschoppen waarbij de nemer de bal per ongeluk twee keer raakt. In het verleden werd het doelpunt dan afgekeurd. Voortaan moet de strafschop opnieuw genomen worden. Deze aanscherping werd ingevoerd naar aanleiding van een recent geval in de Champions League met Julián Álvarez.

Daarnaast zijn er enkele kleinere wijzigingen: de afschaffing van de kapiteinsband voor de hoofdtrainer, een indirecte vrije trap als een invaller of staflid de bal aanraakt nadat die buiten ging, en het aanmoedigen van meer dialoog tussen de scheidsrechter en de aanvoerders.

Professionaliteit en flexibiliteit als speerpunten

De hervorming beperkt zich niet tot het spelreglement. Ook de organisatie van de arbitrage wordt strakker. Scheidsrechters zullen niet langer in hetzelfde weekend actief mogen zijn op het veld én als VAR. Er komen vaste arbitrage-teams om de samenwerking en consistentie te verbeteren.

© Baptiste Autissier/PsnewZ/Photo News

Tegelijkertijd wordt de structuur opengesteld: de samenwerking tussen de Belgische voetbalbond en haar taalgemeenschappen wordt versterkt, de kloof tussen prof- en amateurreeksen wordt verkleind en er komt meer mobiliteit tussen provincies. Er worden ook gemengde opleidingen georganiseerd om scheidsrechters breder op te leiden en beter voor te bereiden op een hoger niveau.

Heel wat nieuwe regels dus, die ook de spelers onder de knie zullen moeten krijgen.

Categorie:
Voetbal

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *