33
Views

De op 27 februari goedgekeurde hervorming van de Pro League zorgt nu al voor de nodige spanningen. En dat geldt zeker voor Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de MR én van Francs Borains. Volgens hem is deze hervorming een stap achteruit voor het Belgische voetbal, terwijl andere internationale competities net vooruitgang boeken. Maar hoe politiek wordt deze zaak en hoeveel invloed heeft Bouchez werkelijk in dit dossier?

Bouchez uitte meteen na de Algemene Vergadering zijn ongenoegen en noemde de nieuwe competitieopzet een “terugkeer in de tijd”. Maar hoeveel macht heeft hij echt? In feite geen enkele, tenzij hij via de rechtbank actie onderneemt vóór het einde van het seizoen. Zijn voornaamste bezwaar richt zich op de bevoorrechte status van de U23-teams van D1A-clubs in de Challenger Pro League: deze teams kunnen niet promoveren of degraderen. Volgens Bouchez is dit een vorm van “levensverzekering” die de competitie vervalst en bepaalde clubs benadeelt.

Bouchez heeft al advocaten geraadpleegd om de hervorming juridisch te analyseren. Hij wijst met name op de situatie van Jong Genk, dat ondanks een laatste plaats in de Challenger Pro League niet kan degraderen. Dit verstoort volgens hem het competitieverloop en ondermijnt de sportieve eerlijkheid. Daarom overweegt hij de zaak voor te leggen aan de Belgische Mededingingsautoriteit. Hij vindt dat deze regel, die halverwege het seizoen werd ingevoerd, moeilijk te rechtvaardigen is.

Strijd voor sportieve rechtvaardigheid

Wat minder geweten is, is dat Bouchez niet alleen staat in deze strijd. Andere clubs zouden hem kunnen steunen, met name de teams die bij de Algemene Vergadering tegen de afschaffing van de play-offs stemden. Standard, Union Saint-Gilloise, AA Gent, Beerschot, FC Seraing en Lokeren worden genoemd als mogelijke bondgenoten.

© Ses/Photo News

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), een onafhankelijke administratieve instantie, zou een sleutelrol kunnen spelen in deze zaak. Profclubs kunnen als ondernemingen de mededingingsautoriteit om advies vragen over competitiegerelateerde kwesties. Als de BMA een negatief advies uitbrengt over de hervorming, zou dat de positie van Bouchez in een civiele rechtszaak versterken.

Opvallend genoeg houdt de Pro League zich stil temidden van deze kritiek. Ze wijst erop dat de hervorming op democratische wijze werd goedgekeurd met een meerderheid van 34 stemmen. Toch bevatten de statuten van de Pro League een clausule die clubs uitsluit als ze de organisatie juridisch aanvallen, een regel die Bouchez als illegaal beschouwt.

Het juridische gevecht zou dus kunnen leiden tot een “hervorming van de hervorming”, waarbij de privileges van de U23-teams ter discussie worden gesteld en de Challenger Pro League-clubs weer op gelijke voet kunnen strijden. De uitkomst van deze zaak zou het Belgische voetballandschap flink kunnen hertekenen. Wordt vervolgd.

Categorie:
Voetbal

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *